keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Tofupestopizza

Ennen kasvissyönnin aloittamista valitsin pizzani päälle aika itsestäänselvästi pepperonia, sinihomejuustoa ja ananasta, pepperonissa kun yhdistyy snadi tulisuus ja sylkirauhasia kutittava suolaisuus. Pizzan kuuluu mielestäni olla niin suolaista, että ananaksen makeus kruunaa komeuden ihanaksi yhtälöksi. Pepperoni on nyt luonnollisesti pois ruokalistalta, joten pizzanleivontaan liittyy paljon uutuudenviehätystä. Mikä yhdistelmä uusista raaka-aineista saa makuhermot tanssimaan tangoa?


Ensikokeiluna päädyin valitsemaan pizzan päälle mehukkaita aurinkokuivattuja tomaatteja, tuoretomaatteja, pestoa, luomutofua ja luomumozzarellaa. Pizzataikinan ohjeen nappasin suoraan Chocochilin Elinalta. Pieniä muutoksia tein pizzanleivonnan ohjeistukseen. Chocochilin vegaaniruokablogi on muuten aivan ihana, joten jos se ei ole sinulle tuttu, käyhän kurkkaamassa!

Pizzataikina

2 isoa pizzaa tai 4 pienempää.

MITÄ TARVITSET:

2,5 dl lämmintä vettä (+42-asteista)
1/4 tl sokeria
1 pss kuivahiivaa
6,5-7,5 dl durumvehnäjauhoja (tavallinenkin käy)
1 tl suolaa
3,5 rkl oliiviöljyä

TEE NÄIN:

1) Sekoita sokeri ja kuivahiiva lämpimään veteen hyvin. Anna seistä n. 15 minuuttia. (Itse maltoin odottaa viitisen minuuttia.)

2) Sekoita suola vehnäjauhoihin ja lisää sitten jauhojen joukkoon sekä hiivavesi että öljy. Vaivaa taikina napakaksi palloksi. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, jotta taikinapallosta tulee kimmoisa.

3) Anna kohota liinalla peitettynä n. 40 min. (Jaksoin kohottaa n. 25 min.)

4) Vaivaa taikina uudelleen palloksi. Kaulitse mieleisesi muotoiseksi ohueksi lätyksi suoraan leivinpaperille ja anna kohota vielä 30 min liinan alla ennen täytteiden lisäämistä ja paistamista. (Onnistuu ilman tuplakohottamistakin, mutta yksinkertaisella tavalla ei pohjasta tule yhtä ilmavaa ja aitoa.)

Täytteet (yhden ison pizzan verran):

MITÄ TARVITSET:

reilu 1 dl tomaattikastiketta (käytin Rainbown basilikakastiketta)
1,5 keskikokoista tomaattia (valitse kypsiä)
9 aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl pestoa (vegaanista, jos haluat tehdä ilman eläinperäisiä aineita)
100g marinoitua tofua
luomumozzarellapallo (vaihtoehtoisesti Cheezlyn mozzarellaraastetta)
päälle tuoretta basilikaa

TEE NÄIN:

1) Laita uuni lämpiämään keskilämmölle niin kuumalle kuin mahdollista. Laita uunipelti kuumenemaan samalla uuniin.

2) Levitä pohjan päälle ensin tomaattikastike ja tuoretomaattiviipaleet. Viipaloi tomaatti mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

3) Lätki päälle aurinkokuivatut tomaatit ja pesto. Murustele päälle tofua.

4) Leikkaa mozzarella ohuiksi viipaleiksi ja kuorruta pizzakomeus juustolla.

5) Siirrä pizza kuumalle uunipellille ja paista kypsäksi. N. 10-15 minuuttia riittää. Vahdi pizzaasi, sillä uuneissa on eroja.

6) Hyvänlaatuinen kylmä olut kruunaa pizzanautintosi.

No, miltä se sitten maistui? Pizzasta tuli kyllä herkullista, mutta kaipasin silti hieman lisää suolaisuutta tuomaan minun makuuni sitä aitoa pizzatunnelmaa. Jos pestoa olisi lorotellut joukkoon reippaammin, olisi se ehkä ajanut asian. Vaikka tofu oli valmiiksi marinoitua, oli se silti liian lätkyn makuista pizzan päälle ilman kunnon lisämaustamista, joten seuraavan pizzan päälle saatan käydä ostamassa vegemetvurstia ja kokeilla, millaiseen makuharmoniaan sillä yltää.

2 kommenttia:

  1. Kokeilepa artisokkaa, capriksia tai suolattuja ja paahdettuja munakoisoviipaleita. Niistä saat ainakin kaipaamaasi suolaisuutta pitsaan. Kasvispitsoissa toimii ylipäätään yllättävän monet jutut parsasta perunaan, kun löytää sopivan yhdistelmän.

    VastaaPoista
  2. kiitos kommentista ja vinkistä Eltsu! Artisokka on ollut mun suosikki kyllä jo aikaisemmin, mutta kaprista tai paahdettuja munakoisoviipaleita en ole pizzassa koittanut. Kapriksia olen tähän mennessä osannut käyttää vain perunasalaatissa, mutta pizzaanhan ne tosiaan sopisivat hyvin. Ja kyllä, vaihtoehtoja on lukemattomia kasvispizzoissa(kin). Ei muuta kuin kokeilemaan ihania yhdistelmiä! Saa vinkata lisää hyviä täytteitä! :)

    VastaaPoista

Anna palaa (mutta ei pohjaan)!