maanantai 1. heinäkuuta 2013

Sitruunainen ja taivaallinen täytekakku

Appiukkoni pyysi minua valmistamaan nuorimman poikansa yo-juhliin kakun. Samaisena kauniina kesälauantaina juhlittiin myös appeni eläkkeelle jäämistä, joten kakulle todella oli tilausta! Juhlakansaa oli tulossa partyihin noin 30 henkilön verran, joten täytekakkukin oli kokonsa puolesta komea.


Kakkua kun oli nauttimassa se kolmisenkymmentä suuta, oli kakulla siis myös kokoa ja paksuutta. Tein kolme kääretorttupohjaa kakkua varten, joihin vatkattiin yhteensä 12 munaa. Kakku mahtui juuri ja juuri kakkualustalleni.


Kesäisen juhlakakun täyttö on aina makuasia, mutta itse pidän kovasti raikkaammista yhdistelmistä. Henkilökohtainen suosikkini on sitruunakiisseli yhdistettynä diplomaattikreemiin. Makupari on samalla juhlava, mutta hieman yllätyksellinen ja kepeän kirpsakka.

Diplomaattikreemin perusohjeen löydät näppärästi tästä linkistä. Itse tehty diplomaattikreemi ei muistuta lainkaan kaupan kakkujen tahnamaista tönkkiä, vaan on kuohkeaa ja maukasta vaahtoa. Kreemi kylmetessään hieman jähmettyy, mikä auttaa kakkua pysymään kuosissaan paremmin. Pelkkä kermavaahto herkästi hyllyy ja lössähtelee.

Sitruunakiisselin ohjeen nappasin Kinuskikissalta. Jos muuten ei itse pidä diplomaattikreemistä, voi sen sijaan kiisselin kaveriksi tehdä linkin takaa löytyvää kermavaniljarahkatäytettä. Sekin on kuohkeaa ja maukasta. Voin hyvin suositella.


Koristeet on tehty valkosuklaasta spritsaamalla. Myös valkolakki on valmistettu valkosuklaasta ja erilaisista koristerakeista. Se on yksinkertaisuudessaan tehty siten, että piirsin leivinpaperille yo-lakin, laitoin kuvan marsipaanin päälle ja terävähköllä marsipaanityökalulla painoin leivinpaperin läpi lakin ääriviivat marsipaaniin. Sitten tursottelin alue kerrallaan valkosuklaata lakkiin ja ripottelin reippaasti raetta päälle. Tein muuten lyyran ihan ensimmäiseksi, koska enää jälkikäteen se ei olisi onnistunut.


Kakku sai runsaasti kehuja juhlijoilta. Täytyy myöntää, että itsekin pidin kakun mehevyydestä. Sitruunaiset asiat harvemmin tuottavat pettymystä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa (mutta ei pohjaan)!