torstai 4. heinäkuuta 2013

Munakoisosta moussakaan



Moussaka lienee yksi lempiruoistani. Kyseiseen muhevaan uuniruokaan mahtuu moni lempimakuni:

MUNAKOISO,
       TOMAATTI,
              PARMESAANI,
                      KANELI,
                            YRTIT,
                                 VALKOSIPULI,
                                         VALKOVIINI!

Moussakan olen onnistuneesti valmistanut jo vuosia Pastanjauhannan reseptillä. Lihansyöntiaikoina tuli hankittua tätä ihanuutta varten jopa lampaanjauhelihaa, mutta nyt uuden ruokavalion myötä lampainen versio muuttui soijarouhelaatikoksi. Makustelin jo aiemmin Hälsan's Kökin valmiin pakastefärssin maustemaailmaa sopivaksi juuri moussakaan - tuo pakastekasvismurekeaines nimittäin kun on valmiiksi maustettu - ja oikeassapa olin. Keittelin kyseisestä eineksestä aivan oivallisen korvikkeen lampaanjauhelihaversiolle. Väitän itsevarmasti, että muhevaa moussakaani mutustellessaan lihansyöjä ei viitsisi lihaista versiota edes villeimmissä haaveissaan kaivata.


MITÄ TARVITSET:

Uunivuoan pohjalle:

1 tai 2 munakoisoa (käytin itse yhden isohkon, mutta tuumasin saman tien, että kaksi olisi ollut parempi)
hyvää oliiviöljyä
suolaa

Tomaattikastike:

hyvää oliiviöljyä
2 sipulia
2 valkosipulia
1 pss Hälsan's Kökin kasvismureketta
hyvää tomaattimurskaa (käytin 1½ kirsikkatomaattitölkillistä)
kanelitanko
oreganoa
suolaa
valkoviiniä

Bechamel -kastike:

½ l (täys)maitoa
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
100g parmesaania
löysäksi vatkattu muna

TEE NÄIN:

1) Leikkaa munakoisot viipaleiksi leivinpaperin päälle. Pitkittäin on parempi kuin poikittaisviipaleet. Ripottele suolaa viipaleille ja anna itkettyä.

2) Silppua sipulit ja kuullota oliiviöljyssä. Lisää pannulla kasvismureke ja kääntele paistopintaa. Lorauta joukkoon tomaattimurska ja valkoviini (itse käytin viinin puuttuessa kuivaa omenasiideriä ja toimi sekin). Hulmauta sekaan kanelitanko ja oreganot. Suolaa. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä n. 30-40 min. (Käytin itse kastikkeen maustamiseen kanelitangon puutteessa ihan peruskanelijauhetta ja ystävältäni saatua Kreikasta ostettua moussakamaustetta. Kyllä toimivat aivan hemmetin hyvin kastikkeen mehevöittäjänä ja maun syventäjänä. Hömpsyttelin joukkoon myös oreganoa.)

3) Pyyhi itkettyneet munakoisot talouspaperilla kuiviksi. Lorottele päälle oliiviöljyä ja paista uunin ylätasolla 225 asteessa pintaa. Voit myös paistaa viipaleet pannulla (itse en jaksanut), mutta varo öljyämästä munakoisoa liikaa, ettei siitä tule liian plötköä. Jos paistat viipaleet pannulla, voit valuttaa niistä ylimääräisen öljyn pois talouspaperin päällä ennen vuokaan latomista.

4) Valmista Bechamel -kastike. Sulata paksupohjaisessa kattilassa voi ja lisää sitten joukkoon vehnäjauho. Paistele hetki, mutta älä anna ruskettua. Lisää joukkoon kahdessa erässä esilämmitetty maito. Muista sekoittaa koko ajan, ettei kastike pala pohjaan. Alenna lämpöä. Kun kastike alkaa paksuuntua, lisää joukkoon juusto. Anna pulpahtaa pari kertaa ja nosta pois liedeltä. Suolaa ja pippuroi. Lisää joukkoon vatkattu muna. Antaa kastikkeelle paremman rakenteen ja ulkonäön.

5) Lado öljytyn uunivuoan pohjalle munakoisoviipaleet, kaada tomaattikastike päälle ja kruunaa komeus Bechamel -kastikkeella. Paista 180 asteessa n. 45 min. Paistopinta saa olla ruskealaikukas.

6) Anna vetäytyä n. 15 minuuttia ennen syömistä, jos vain maltat. Takaan, että maku on sata kertaa parempi kuin tulikuumana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa (mutta ei pohjaan)!