lauantai 12. lokakuuta 2013

Vegaaniset amerikkalaiset pannukakut


Ihailin tuossa yhtenä päivänä amerikkalaisten pannukakkujen ohjetta, jossa kerrottiin, että aitojen pannukakkujen salaisuus on vaahdotetuissa kananmunanvalkuaisissa. Koska itse en halua kasvissyöjänä eläinkunnan tuotteita käyttää, ellei ole ihan_pakko, korvaan ne mieluusti jollakin muulla vaihtoehdolla. Tästä päätöksestä on muuten kolesteroliarvonikin nyökännyt reippaasti alaspäin, joten samalla linjalla jatketaan. Koska amerikkalaiset pannukakut ovat mielestäni todella herkullisia, lähdin etsimään vegaanista reseptiä ihanalle herkulle. Törmäsin toki matkalla Chocochilin paljon käytettyyn ja pätevän oloiseen reseptiin, mutta tällä kertaa hain pannulle jotakin aidomman oloista. Mielestäni pannukakkujen nimittäin tulee olla tittelinsä vastaisesti pulleita ja ilmavia. Luonnollisesti englanninkielinen haku tuotti tulosta paremmin. Post Punk Kitchen -sivustolla on runsaasti erilaisia vegaanisia reseptejä, joista valitsin oman tämän kertaisen pannukakkuohjeeni ihan sillä perusteella, että valmiit pannukakut täyttivät kuvan perusteella oman kriteeristöni kirkkaasti. Ohjeessa myös kerrotaan runsaasti hyviä vinkkejä pannukakkujen tekoon noin yleisesti, joten lähdin kokeilemaan innostuneesti! Ohjeessa käytän amerikkalaista mittaa, eli kuppia, joka vastaa n. 2½ desilitraa. Jos avaat alkuperäisen ohjeen linkistä, huomaat, että se on erilainen kuin tässä postauksessa oleva ohjea. Mikä kokki se sellainen olisi, joka täysin toisen reseptiä noudattaisikaan...

Lopputulos viimeistään vakuutti minut täysin. Pannukakkujen ihastuttava ilmavuus yhdistettynä makeanhappamaan täyteläiseen makuun sai minut melkein nielaisemaan kielen mukana. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ihan kaikille pannukakkujen ystäville! Joskus kyllä mietin todella, että tarvitaanko kananmunaa lopulta mihinkään muuhun kuin marenkiin..?

MITÄ TARVITSET 6:n PANNUKAKKUUN:

0,5 kuppia jauhettuja parapähkinöitä (mitkä tahansa muutkin pähkinät käyvät)
2/3 kuppia (luomu)täysjyvävehnäjauhoja
1/3 kuppia (luomu)vehnäjauhoja
3,5 tl leivinjauhetta (kyllä, juuri näin paljon)
2 rkl (luomu)ruokosokeria (tavallinenkin toki käy)
1 tl suolaa

1 kuppi manteli- tai soijamaitoa
2 tl omenaviinietikkaa
3 rkl rypsiöljyä
½ tl vaniljauutetta (käytin vaniljasokeria, mutta uute parempaa)

TEE NÄIN:

1) Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään hyvin. Tee keskelle "kuoppa".

2) Sekoita toisessa kulhossa kasvismaito ja omenaviinietikka. Vatkaa haarukalla tai vispilällä seosta reippaasti n. 1-2 minuuttia siten, että maito vaahtoutuu. (Tämä korvaa alkuperäisen reseptin valkuaisvaahdon.)

3) Kaada maitovaahto kuiva-ainekulhon keskelle, lisää öljy ja vaniljauute ja sekoita sitten haarukalla tai vispilällä lettutaikina valmiiksi. Taikina saa olla paksua, joten älä vatkaa kauaa, noin minuutti riittää. Älä käytä taikinan vatkaamiseen missään vaiheessa sähkövatkainta, sillä se tekee pannukakuista sitkeitä! 

4) Lämmitä paistinpannua keskilämmöllä rauhassa ja anna taikinan sillä välin levätä n. 10 min. Tämä on tärkeää, jotta omenaviinietikka ja leivinjauhe reagoivat keskenään riittävästi. Myös jauhojen gluteenin tulee saada levätä hetki.

5) Kun pannu on kuumentunut riittävästi, lisää sille öljyä/margariinia maltillisesti. Liiallinen rasvamäärä tekee pannukakun pinnasta kovan.

6) Kaada pannun keskelle n. ½ kuppia taikinaa. Voit muotoilla taikinaa lastalla pyöreämpään muotoon, jos haluat. Taikinan kuuluu silti hieman levitä ennen kuin se alkaa itsestään kohota pannulla. Paista molemmin puolin kullanruskeaksi. 

7) Tarjoile perinteisesti vaahterasiirapin kanssa. Myös tuoreet marjat sopivat pannukakkujen kanssa oivallisesti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa (mutta ei pohjaan)!