maanantai 14. lokakuuta 2013

Vegejuustot esittelyssä

Kun viime keväänä siirryimme kasvissyöjiksi, ajattelin sen olevan viimeinen mahdollisuus tiputtaa kolesteroliarvoani ruokavalion avulla. Kolesteroliasia tosin oli eettisten ja ekologisten syiden alle jäävä pikkuseikka, ikään kuin ylimääräinen plussa muuten suuressa henkilökohtaisesti merkittävässä muutoksessa, jos ruokavalio arvooni nyt edes purisi. Arvoni oli korkea, jopa melkein seitsemän pahimmillaan, eikä siihen tuntunut vaikuttavan paino, liikuntatottumukset eikä sen puoleen juuri ruokavaliokaan. Korkean kolesteroliarvon takana on eittämättä geneettinen painolasti, mutta muitakin syitä on ollut. Sittemmin olen nimittäin saanut huomata, että kokemani voimattomuus ruokavalion vaikutuksesta kolesteroliarvoon johtui siitä, etten tajunnut miten paljon kovia rasvoja ruokavaliossani sekasyöjäaikoina todellisuudessa oli, vaikka en koskaan mikään suuren luokan karnivori ollutkaan. Juustot, jogurtit ja ruokakermat lehmänmaitopuolelta nostivat yksinään  kokonaispottia reilusti. Puhumattakaan, että olin alkanut käyttää myös voita leivonnassa ja joskus ruoanlaitossakin karppausbuumin myötä. Ruokavalion kannalta kiinnosti rasva-asioita enemmän luonnonmukaisuus, koska kasvirasvatuotteissa tuntui olevan hurja määrä E-koodirimpsuja rypsiöljyn lisäksi. Siksipä kananmunien ja voin välttely tuntui yksinkertaisesti turhalta, etenkin kun kuvittelin hassusti, etten saa kokonaisuudessa ruokavaliosta liikaa kovia rasvoja.

Kun siirryimme kasvisruokavalioon, pikku hiljaa karsimme ruokavaliostamme pois hämmentävän ison määrän eläinkunnan tuotteita. Eläinrasvoja sisällään pitävät raaka-aineet jäivät harvoin käytetyiksi jopa leivänpäällisjuustoja myöten. Juusto on kuitenkin suurta herkkuani, joten juustosta luopuminen tuntui aluksi hankalalta, vaikkakin erityisesti ekologisessa mielessä niin tärkeältä, että aloin tutustua vegejuustotarjontaan. Onhan juuston hiilijalanjälki hyvin lähellä naudanlihan hiilijalanjälkeä, joten jos kasvissyö ekologisten syiden vuoksi, on enemmän kuin perusteltua ainakin reippaasti vähentää juuston arkipäiväistä käyttämistä, ellei halua kokonaan tuotteesta luopua. Olen matkan varrella testannut useampia eri vegejuustomerkkejä, joista suurin osa on ollut soijapohjaisia, mutta löytyypä joukosta yksi täysin soijatonkin vaihtoehto! 

Löytyy perusmarketista!
Ihan perusruokakaupasta, ainakin isommista, löytyy Cheezlyn soijajuustotuotteita, jotka toimivat ihan siedettävästi leivän päällä ja ruoanlaitossakin. Juusto on aavistuksen pehmeää ja kosteaa paketista otettaessa, mutta sitä pystyy höyläämäänkin leivän päälle tai raastamaan raastimella kuorrutuksia varten - vaikkakin normijuustoa helpommin tuote kyllä murenee. Maku Cheezlyn juustoissa on suolaisen hapan, eikä se äkkikokeilulla juuri muistuta perinteistä juustoa. Ennemmin on kyseessä miellyttävän hapan ja rasvainen valmiste, joka myös kuumentaessa sulaa mukavasti. Suosikkini tämän merkin valikoimasta on cheddarin makuinen "juusto", sillä siinä on makunsa puolesta riittävästi luonnetta. Hintahaitari pyörii n. 4 eurossa tälle pikkumötikälle, eli tavallista juustoa tyyriimpäähän tämä on. Rasva-arvoiltaanhan tässäkin on suhteellisesti iso määrä kovaa rasvaa, vaikkakaan tuote ei sisällä kolesterolia. Tuote on vegaaninen.

Tofuttilta löytyy Suomesta ainakin tuorejuuston tyyppistä valmistetta ja "mozzarella style" -yksittäispakattuja juustoviipaleita. Näitä myydään myös isommissa ruokamarketeissa ja hinta lienee kilomääräisesti ainakin Cheezlyä pikkuisen kalliimpi. Olen kokeillut sekä tuorejuustoa että yksittäispakattuja tuotteita. Kumpikin toimii sinällään ihan mukavasti. Soijamainen, tyypillinen vegejuustomaku näissä on, miedohko ja sinällään arkikäytössä toimiva tuote kyllä. Yksittäispakatut viipaleet pysyvät mukavasti koossa esim. sämpylän välissä. Hinta viipaleille n. 3,5e. Tuorejuuston hintaa en muista, koska olen käyttänyt sitä niin harvoin.

Ekokaupoista löytyy yleensä laajempi vegejuustovalikoima kuin ruokamarketeista. Soijajuustotuotteista pisimmän korren on tähän mennessä vetänyt Sheese-merkin juustot, joita löytyy ainakin Helsingistä niin Ekolosta kuin Ruohonjuurestakin. Suosikkini on ehdottomasti Red Cheddar Style -juustonkaltainen valmiste. Sheese-juustossa on soijan lisäksi kookosöljyä ja makua juustoon tulee myös hiivahiutaleista, kuten myös Cheezlyn tuotteeseen. Sheese-merkin juusto on selvästi kovempi rakenteeltaan ja enemmän juustomainen myös maultaan. Sheese myös sulaa oivallisesti kuumennettaessa ja mainoksen mukaan maistuu jopa paremmalta näin. Itse en menisi tätä väittämään, mutta joka tapauksessa Sheese on selvästi Cheezlyä juustoisempi ja herkullisempi tuote minun mielestäni. Toimii myös raastettuna ja höylällä leikattuna, ei murene niin helposti kuin Cheezly, mutta silti tuotteen kanssa saa olla varovainen, kun sitä leikkelee/raastaa. Hinta on n. 5,50-6,50e hujakoilla. Tuote on vegaaninen.

Paras vegejuusto löytyy mielestäni kuitenkin aivan kirkkaasti Wilmersburgerilta. Tuote löytyi nyt syksyllä Ekolosta niin viipaleina kuin raasteenakin. Nappasin kokeiluun heti molemmat, mutta toistaiseksi olen ehtinyt vasta maistella leivänpäällisversiota, eli Scheibenin Classicia. Juusto on soijaton ja valmistettu suurelta osin kasviöljystä. Maku on mieto, ehkä edamtyyppinen, mutta silti riittävän täyteläinen ja muistuttaa hämmentävän erehdyttävästi tavallista juustoa! Tuotetta saa ainoastaan valmiiksi viipaloituna tai valmiina raasteena, josta ehkä hieman miinusta. Valmisviipaleet ovat minun makuuni melkeinpä poikkeuksetta joko liian paksuja ja/tai isoja, joten joudun aina leikkelemään niitä sopivammiksi. Juusto myös kuluu melko nopeasti, kun viipaleet ovat ennaltamääritetyn paksuisia mötköjä. Tuotesivuja lueskellessa saa tietää, että juusto sopii myös erinomaisesti gratinointiin, joten odotukset raasteen suhteen ovat korkealla.  Pizzaschmelz näyttää ja tuntuu aivan tavalliselta juustoraasteelta, joten hauska kokeilla miltä tuo ihanuus maistuu esim. nimensä mukaisesti pizzan päällä! Tuotekuvat ainakin lupaavat hyvää. Wilmersburginkin juustotuotteet ovat vegaanisia. Hinta viipaleille oli Ekolossa 3,90e ja 250g raastepussi kustansi n. 5e.

Pizzaschmelz-päällysteinen lasagne.
Vaihtoehtoja perinteiselle kermajuustolle siis löytyy aika mittavasti ainakin näin Helsingistä. Ilahduttavaa on, että tuotteita tehdään moniin eri tarkoituksiin ja makuun todella panostetaan. Nykypäivän maailmassa eläinkunnan tuotteiden välttäminen on tehty kuluttajalle melko helpoksi ja myös aidon juuston makua kaipaavalle maistuvaksi, kuten tuo Wilmersburgerin juusto sen osoittaa. Ulkomailta vegejuustoja löytyy todella paljon laajemmalla skaalalla ja helpommin saatavana kuin Suomesta, mutta uskon kyllä, että tänne Pohjolaankin muutos valuu, kunhan kuluttajat tekevät valintoja kaupan hyllyillä. 

Kuten aiemminkin olen tuonut esille, emme ole vegaaneja, vaikka mieluummin kasvikunnan tuotteita käytämmekin. Silloin tällöin ostan tavallista juustoa esim. italialaistyyppiseen ruokaan ja nautin täysin siemauksin herkullisista parmesaanin, mozzarellan, gorgonzolan ja muiden herkkujuustojen mauista. Myös lapsi ja mies kuluttavat leivän päällä jonkin verran tavallistakin juustoa, vaikkakin selvästi aiempaa vähemmän. Kohtuus kaikessa, sanotaan, joten tämä arkivähentäminen on toiminut meidän perheessämme oikein hyvin. Hienointa on ollut löytää ekologinen ja samalla maistuva vaihtoehto tavallisen juuston tilalle.

Ja mitä tulee siihen kolesteroliarvoon, se on tipahtanut 0,7 mittayksiköllä alaspäin kasvissyönnin aloitettuani. Triglyseridiarvot ovat asettuneet normaalialueelle ja HDL-arvokin on nyt melkein suosituksessa. Tämä muutos tapahtui vain muutamassa kuukaudessa, joten usko kasvisruokavalion suhteen on tämänkin vuoksi kyllä lujittunut. Ensi keväänä on seuraava tarkistusmittaus, jolloin saadaan tulosta vuositasolla. Mielenkiinnolla odottelen mittausta ja toki jaan arvon tällä blogissakin teille sitten.

Jos kolesteroliasiat kiinnostavat sinua enemmän, suosittelen tutustumaan esimerkiksi Sydänliiton Kolesterolitietopakettiin.

Kaikki tuotekuvat kyseisten tuotemerkkien nettisivuilta otettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa (mutta ei pohjaan)!