sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Vegaaninen pinaattikeitto ja rouhesämpylät


Pinaattikeitto ei ole itse asiassa ihan niin yksinkertainen tehdä maukkaaksi, mitä resepti antaa ymmärtää. Kunnon pinaatinmakua on yllättävän vaikea saada esille riittävän voimakkaana, eikä koostumuksenkaan kanssa ole aina ihan helppoa. Silti pinaattikeitto kannattaa ilman muuta valmistaa ennemmin itse kuin napata pakastimesta valmis kuutio matkaan. Keiton valmistaminen ei teknisesti ole ollenkaan hankalaa, mutta maustamiseen kannattaa käyttää hetki ja makustella rauhassa, onko suhteet kondiksessa. Lisäsin ohjeeseen pinaatin määrää, jotta ihanainen rautapitoinen ystävämme pääsee oikeuksiinsa nimellään varustetussa keitossa. Kuvassa olevaan keittoon käytin pakastepinaattia 150g ja se ei mielestäni riitä takaamaan hyvää makua.

Keiton kanssa maistuu parhaiten tuore leipä ja mikäs sen parempi kaveri sopalle kuin itse tehdyt sämpylät! Sämpylät ovat siitä hauska leivottava, että niihin voi upottaa hieman sitä sun tätä ja aina maku kuitenkin on herkullinen. 

Muutama vinkki sämpylän leipojalle:

1) Sämpylätaikinaan kannattaa aina lisätä hieman makeutta. Oivallisesti sämpylätaikinan makeuttamiseen käyvät erilaiset siirapit, kuten tumma ja vaalea leivontasiirappi, agavesiirappi ja miksei vaikka vaahterasiirappi! Tavallinen sokerikin käy paremman puutteessa.

2) Jätä taikina löysähköksi. Se saa siis tarttua kulhon reunoihin, sillä mitä löysempi taikina, sitä pehmoisemmat ja ihanammat sämpylät! Vaikka hyvin se silti kannattaa vaivata, että vehnän gluteeni saa tehdä taikinassa työnsä. Itse käytän taikinakonetta.

3) Älä turhaan koita pyöritellä löysästä taikinasta nättejä palleroita. Riittää, että muotoilet taikinasta nopeasti sämpylöitä reilusti jauhotetuin käsin ja nostelet pellin päälle kohoamaan. Paistaessa muoto tasoittuu kyllä.

4) Malta antaa taikinan kohota reippaasti sekä taikinannostatusvaiheessa että ennen sämpylöiden uuniin laittamista. Takaa kuohkean ja hyvän lopputuloksen.

PINAATTIKEITTO (neljälle)


MITÄ TARVITSET:

3 rkl margariinia (käytin sinistä Keijua) 
3 rkl vehnäjauhoja
6 dl vettä
2 dl kasvismaitoa
2 dl kaurakermaa
250g pakastepinaattia
1 kasvisliemikuutio
valkopippuria
muskottipähkinää
suolaa
sokeria

TEE NÄIN:

1) Sulata margariini kattilassa ja lisää jauhot. Pyörittele jauhot rasvaan hyvin ja anna paistua sen verran, että seos alkaa "kuplia". Älä ruskista.

2) Lisää vesi seokseen samalla hyvin sekoittaen. Varo paakkujen muodostumista!

3) Nakkaa mukaan kasvisliemikuutio sekä kasvismaito ja kaurakerma. Anna pulpahdella hetken.

4) Kun keitto on paksuuntunut, voit heittää pakastepinaattipelletit sopan sekaan. Mausta muskottipähkinällä ja valkopippurilla, heitä ripsaus sokeria mukaan ja tarkista suola, lisää tarvittaessa.

5) Anna kiehahtaa nopeasti.

ROUHESÄMPYLÄT (14-16 kpl)


MITÄ TARVITSET:

5dl kasvismaitoa (käytin mantelimaitoa) 
1pss kuivahiivaa
1,5tl suolaa
1rkl siirappia (käytin agavesiirappia)
3dl (luomu)vehnäjauhoja
3dl (luomu)täysjyvävehnäjauhoja
2dl (luomu)kaurahiutaleita
1dl pähkinärouhetta (surautin parapähkinöistä rouhetta tehosekoittimessa yhdessä öljyn kanssa)
½dl rypsiöljyä

1) Lämmitä maito 42-asteiseksi. Kannattaa muuten käyttää lämpömittaria hommaan, koska 42-asteinen on yllättävän kuumaa.

2) Sekoita vehnäjauhojen joukkoon suola ja kuivahiiva. Lisää lämmitetty kasvismaito joukkoon norona ja vaivaa samalla. Kun käytät taikinakonetta, tämä onnistuu aika näppärästi.

3) Vaivaa joukkoon loputkin jauhot ja lisää siirappi.

4) Lisää pähkinärouhe ja öljy taikinaan, vaivaa ja lisää vielä hieman jauhoja, jos tarvis.

5) Anna kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä lämpimässä paikassa. Itse laitan altaaseen lämmintä vettä n. 5-10cm. Kulhon pohja saa tätä kautta lämpöä mukavasti, jotta kohotus onnistuu.

6) Levitä leivonta-alustalle (tai pöydälle) runsaasti vehnäjauhoja ja kumoa kohonnut taikina siihen. Vaivaa enimmät ilmakuplat pois.

7) Jaa taikina kahteen osaan. Leivo molemmista osista n. 7-8 sämpylää nopeasti muotoillen. Vältä vaivaamasta liikaa tässä vaiheessa. Ei haittaa vaikka sämpylät olisivat pellille nosteltaessa susirumia. Ne kyllä siitä tasoittuvat paistuessaan. 

Ruma pötkö odottaa kaunistautumistaan patonkipellillä.
8) Anna kohota liinan alla rauhassa. Paista +225 asteessa n. 10 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.

Nätti kuin mikä!
Nauti lämpöiset sämpylät höyryävän kuuman pinaattikeiton kanssa. Koska tämä versio on vegaaninen, en keittänyt mukaan perinteisiä kananmunia, mutta toki nekin keittoon sopivat, jos et välitä vegaanisuudesta. Vegaaniseen versioon voisi paistaa vaikka kikhernejauheesta "kasvismunakas"palasia. Sopisivat varmasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa (mutta ei pohjaan)!