keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Arjen klassikot: pasta bolognese


Tähän lihattomaan klassikkoon löydät ainekset jokaisesta lähikaupasta, ainakin Helsingistä. Nopea, helppo jokaisen lapsiperheen tavallinen arkiruoka, eli pasta bolognese, vääntyy monenlaisista komboista herkulliseksi ja terveelliseksi pöperöksi, joka maistuu hieman nirsommallekin mukulalle. Pasta bolognese on erittäin kätevä tehdä myös lihattomana, joten ennakkoluulot jorpakkoon ja testaamaan sen ainaisen jauhelihan sijalla proteiininlähteenä Quornia

Quorn on mainio ja etenkin helppo vaihtoehto lihan tilalle, sillä se on miedon makuinen ja muistuttaa rakenteeltaan erehdyttävästi lihaa. Voin vannoa, ettei ruokailijat osaisi arvata syövänsä kasvista, ellei sitä heille kerrottaisi. Tämän on useampi lihansyöjä vahvistanut minulle, kun olen tuotetta tarjonnut heille milloin minkäkin ruokalajin mukana. (Jonkun kasvissyöjän mielestä tämä imitointi on "true"kasvissyöntiä vastaan, mutta paljooks nappaa. Jos menee alas edes aterian verran vähemmän lihaa sen vuoksi, että on riittävän aito lihankorvaaja, se on ainoastaan hyvä asia.) Lisäksi Quorn on ympäristöystävällinen ja terveellinen proteiinivalmiste, jossa ei ole juuri lainkaan rasvaa, mutta sen sijaan runsaasti kuitua ja nimensä mukaisesti hyvälaatuista sekä monipuolista proteiinia. Linkin takaa löydät lisää ravintoainetietoa Quornista. Quorn-rouhepussi, joka siis korvaa ruoanlaitossa jauhelihan, maksaa Suomessa n. 4e, eli naudanjauhelihan kanssa suurin piirtein samoissa hinnoissa. Plussana tietysti ympäristövaikutukset ja selkeä terveellisyysetu naudanlihaan verrattuna.

MITÄ TARVITSET:

1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 pss Quorn-rouhetta
hyvää öljyä
1 tlk yrttitomaattimurskaa tai valmis pastakastike makusi mukaan
2 rkl tomaattipyrettä
(ketsuppia)
vettä
suolaa
mustapippuria
yrttimaustetta
spaghettia / pastaa

TEE NÄIN:

1) Laita pastavesi kiehumaan. Suolaa reilusti ja lisää pastat joukkoon kypsymään.

2) Silppua sipulit ja laita pannulle öljyyn kuullottumaan. Lisää sitten joukkoon jäinen Quorn-rouhe ja anna sen ruskistua pikku hiljaa. Kannattaa lisätä joukkoon hieman öljyä tässä vaiheessa, sillä Quorn on luonnostaan hyvin vähärasvainen.

3) Lorauta mukaan tomaattimurska/-kastike, tomaattipyre, ketsuppi ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen n. 15 min (tämä tärkeää, sillä Quorn kypsyy keitettäessä). Lisää tarvittaessa hieman vettä notkistamaan kastiketta. Lisäile mausteita, jos tarvis.

4) Valuta pastat. Voit sekoittaa kastikkeen pastan joukkoon isossa kulhossa perinteiseen italialaiseen tapaan tai tarjoilla erikseen.

5) Ripottele valmiin annoksen päälle (vege)juustoa.

Pastaahan tuossa on, vaikka väittää muuta.
Päällä Pizzaschmelziä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa (mutta ei pohjaan)!