maanantai 3. kesäkuuta 2013

Perinteinen, mutta vegaaninen, lasagne

Lasagne kuuluu eittämättä perheemme herkkuruokiin. Sitä valmistetaan aina aika ajoin yhtäläisellä innolla. Uusien tuulien myötä lasagnereseptin kanssa on tullut tehtyä muutoksia. Vaikka emme ole vegaaneja, valmistan mielelläni kotiruoan ilman eläinperäisiä ainesosia. Päädyin kokeiluissani herkulliseen lopputulokseen, joten päätin jakaa ohjeen myös muille. Käytin tähän lasagneen ohjeessa olevaa juustokastiketta, mutta laitoin mukaan vegaanisen version Bechamel -kastikkeesta, joka on siis se ihan perinteinen lasagnen valkoinen kastike. Juuston ystävänä kehittelin tätä kyseistä lasagnea varten kuitenkin juustoisemman version, joka maistuikin oikein hyvältä.

Lasagnekokeilut eivät varmasti pääty tähän, vaan uudenlaisia reseptejä tulee kehiteltyä, joten uusiakin ohjeita varmasti vielä ilmestyy. Hyvää nimittäin kannattaa aina viedä eteenpäin kohti täydellisyyttä. Mielessä pyörii esimerkiksi punaviinin hyödyntäminen tomaattikastikkeessa... Hyvää lasagnea tuli tästäkin, ilman tosin sitä punkkua.


MITÄ TARVITSET:

Tomaattibasilikakastike:

1 prk valmista (basilika)tomaattikastiketta
1 tlk (luomu)tomaatteja (kokonaiset on mielestäni mehukkaampia kuin murska)
1-2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1,5 pkt (luomu)tofua (maustamaton passaa tähän oikein hyvin)
mustapippuria myllystä
1 tl kasvisliemijauhetta (ole tarkkana, ettei tule liian suolaista, sillä valmiissa tomaattikastikkeessa saattaa olla suolaa reippaastikin)
1 tl paprikajauhetta
ripaus sokeria 
reilusti silputtua tuoretta basilikaa (n. ruukullinen)

Juustokastike:

1 tlk kaurakermaa (suosittelen Nordicin)
100g soijajuustoa mozzarellamaussa, joku tuhdimpikin maku kyllä käy)
mustapippuria myllystä
½-1 tl muskottipähkinää (maistele ja lisäile makusi mukaan)

TAI

Bechamel -kastike:

60g margariinia (suosittelen Keijun sinistä)
50-60g (vajaa dl) vehnäjauhoja 
1 l makeuttamatonta soijamaitoa
muskottipähkinää
suolaa

Lisäksi:

lasagnelevyjä (käytin itse pinaattisia, tulee nätti väri)
soijajuustoa päälle

TEE NÄIN:

Tomaattibasilikakastike:
1) Silppua sipulit ja kuullota oliiviöljyssä. Murenna joukkoon tofu ja paista pintaan väriä.

2) Lisää pannulle tomaattikastike ja tölkkitomaatit. Jos käytät kokonaisia, riko ne paistinlastalla pienemmiksi.

3) Anna porista hetken ja mausta sitten. Lisää vasta loppuvaiheessa basilikat kastikkeeseen. Siirrä syrjään tekeytymään.

Juustokastike:
1) Laita kattilaan kerma ja juusto. Anna juuston sulaa kermaan ja kastikkeen pulpahtaa muutaman kerran.

2) Lisää joukkoon mausteet.

Bechamel -kastike:
1) Kuumenna soijamaito kattilassa.

2) Sulata paksupohjaisessa kasarissa/pannulla margariini ja lisää siihen vehnäjauho. Paista vehnäjauho varovasti, mutta älä anna ruskistua.

3) Lisää kuumennettu soijamaito liruna kasariin/pannulle koko ajan sekoittaen.

4) Anna varovasti kiehua muutama minuutti ja mausta sitten muskotilla sekä suolalla.



Kokoaminen:
1) Laita uunivuoan (neliskanttinen ajaa asiansa paremmin) pohjalle kerros tomaattikastiketta ja sen päälle liruna juustokastiketta/Bechamel -kastiketta.

2) Lisää sitten kerros lasagnelevyjä ja toista kastikekerros.

3) Jatka samalla tavalla n. 3 kerrosta. Säästä viimeiseksi kastikekerros. Jos jätät lasagnelevyt päällimmäisiksi, ne palavat uunissa koviksi. Ripottele päälle vielä juustokerros.

4) Paista uunissa keskilämmöllä +200 asteessa n. 30 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Moikka
    Montas henkee tästä lasagnesta syöpi eli monelleko riittää??

    VastaaPoista
  2. Sanoisin, että 4-6. Riippuen toki ruokahalusta ja muusta menusta.

    VastaaPoista

Anna palaa (mutta ei pohjaan)!