torstai 16. toukokuuta 2013

Vegepiirakat (kasvisversio lihapiirakasta)

Ekolosta saa irtomyynnistä tuoreita vegepiirakoita, jotka muistuttavat paljon perinteisiä lihapiirakoita. Erona tietysti vegaanisuus ja myös tuoreus. Monet irtomyyntilihapiirakat eivät ole tuoretta (tai vegaanisuutta ehehe) nimittäin nähneetkään. Poikkeuksen tekevät kyllä esim. kauppatorilta saatavat Eromangan lihapiirakat, jotka ovat tuoreita lihaversioita perinteisestä herkusta. Joka tapauksessa Ekolosta näitä ihanuuksia saa vegeversiona ja suoraan leipomosta. Piirakoiden täyte on perinteisistä lihapiirakoista poiketen tomaattinen ja hieman tulinen, mutta erittäin hyvä. Yhden piirakan hinta on 2e, joten ihan joka viikkoinen herkku tämä ei ole.

Koska pidän haasteista ja erityisesti kokkaamisesta, päätin valmistaa vegepiirakoita itse. Ettei haaste olisi turhaan liian pieni, päätin valmistaa piirakat myös gluteenittomina, sillä niitä oli tulossa syömään poikani kummitäti, jolla on keliakia. Toki piirakat valmistuvat myös perinteisesti vehnäjauhotaikinaan. Laitankin saman tien kaksi eri ohjetta, gluteenittoman ja tavallisen, tähän jatkoksi.



MITÄ TARVITSET:

Täyte

kasvislientä
2 dl tummaa soijarouhetta
1 dl täysjyväriisiä/puuroriisiä (keitä ohjeen mukaan)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi tai valkosipulijauhetta
öljyä
½-1 tl savupaprikajauhetta
1 rkl makeaa soijakastiketta
grillausmaustetta maun mukaan
1 rkl ketsuppia
mustapippuria

TEE NÄIN:

1) Keitä soijarouhe kasvisliemessä pehmeäksi. Samalla voit keitellä riisin kypsäksi.
2) Paista silputut sipulit öljyssä pannulla, lisää joukkoon soijarouhe ja paistele hetki.
3) Mausta ja lisää keitetyt riisit joukkoon. Tarkista maku, sillä riisi imee mausteita ja suolaa reippaasti.

Gluteeniton taikinaversio (jos teet glut. version, tee täyte ennen taikinaa)

MITÄ TARVITSET:

4 dl kädenlämpöistä vettä (+ 37 astetta)
½ tuorehiiva
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 tl psylliumia (löytyy isommista marketeista leivonnaishyllystä)
1 kananmuna (tai vastaava määrä kananmunankorviketta, jos haluat vegaanisen version)
1 dl soijajauhoa
½ tl ksantaania (löytyy isommista marketeista leivonnaishyllystä)
8-9 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

TEE NÄIN:

1) Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri, suola ja psyllium. Anna psylliumin turvota viitisen minuuttia.
2) Sekoita joukkoon kananmuna, soijajauho ja puolet jauhoseoksesta.
3) Lisää joukkoon ksantaani ja loput jauhoista. Vaivaa käsin napakaksi taikinaksi. Taikina saa irrota kulhon reunoista.
4) Älä anna taikinan kohota, vaan leivo se heti pötköksi, jonka jaat kahdeksaan (8) osaan.
5) Pyörittele palloiksi ja kaulitse soikion mallisiksi lätyiksi. Lätty saa olla n. vajaan sentin paksuinen.
6) Taita reunoista n. sentin verran sisäänpäin.
7) Lisää täytettä toiselle puoliskolle. Levitä reunaosioon hieman vettä ja taita lätty puoliksi niin, että täyte peittyy. Painele kiinni hyvin. Pistele piirakat haarukalla.
8) Laita piirakka lepäämään liinan alle. Piirakat saavat nousta n. 30 min. Kun olet leiponut viimeisenkin piirakan, on ensimmäinen jo ehtinyt nousta tarpeeksi ja voit alkaa kuumentaa öljyä.

Tavallinen taikina (jos teet tavallisen version, tee taikina ennen täytettä)

4 dl kädenlämpöistä vettä (+ 37 astetta)
½ tuorehiiva
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 dl soijajauhoa
8-9 dl vehnäjauhoja

TEE NÄIN:

1) Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri, suola.
2) Sekoita joukkoon soijajauho ja puolet jauhoista.
3) Lisää joukkoon loput jauhoista. Vaivaa käsin napakaksi taikinaksi. Taikina saa irrota kulhon reunoista.
4) Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
5) Leivo kohonnut taikina pötköksi ja jaa kahdeksaan (8) osaan.
5) Pyörittele palloiksi ja kaulitse soikion mallisiksi lätyiksi. Lätty saa olla n. vajaan sentin paksuinen.
6) Taita reunoista n. sentin verran sisäänpäin.
7) Lisää täytettä toiselle puoliskolle. Levitä reunaosioon hieman vettä ja taita lätty puoliksi niin, että täyte peittyy. Painele kiinni hyvin. Pistele piirakat haarukalla.
8) Laita piirakka lepäämään liinan alle. Piirakat saavat nousta n. 30 min. Kun olet leiponut viimeisenkin piirakan, on ensimmäinen jo ehtinyt nousta tarpeeksi ja voit alkaa kuumentaa öljyä.

Paistamiseen

MITÄ TARVITSET:

munkinpaistoon soveltuvaa rasvaa tai öljyä

TEE NÄIN:

1) Sulata rasva/kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa.
2) Testaa sopiva kuumuus tiputtamalla öljyyn pala taikinaa. Jos taikina alkaa paistua reippaasti, ja rasva kuplia, on öljy riittävän kuumaa. Taikinapalasen tulisi paistua n. minuutissa kypsäksi.
3) Uppopaista piirakat öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi niin, että aloitat ensimmäisenä leivotusta. Paistamisen apuvälineeksi käy esim. haarukka tai iso lusikka.
4) Laita valmis piirakka talouspaperin päälle valumaan.
5) Syö lämpöisenä!

HUOM!

Muistathan, että kattilassa kuumennettu rasva on todella kuumaa ja saattaa paistamisen aikana räiskyä. Suojaa vaatteesi ja käsittele rasvaa varoen. Kun olet lopettanut paistamisen, siirrä kattila kylmälle liedelle ja laita kansi päälle. Hävitä jäähtynyt rasva biojätteiden mukana. Älä kaada rasvaa viemäriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa (mutta ei pohjaan)!